Publicerad: 2012-06-02 16:06, Uppdaterad: 2012-06-02 16:06
www.newsmill.se/user/samehegyptson
”Domen är ogiltig, skådespeleri”, ropar demokratiaktivisterna på Tahrirtorget i Kairo en timme efter domen mot Mubarak, hans söner och medarbetare. Tusentals männsikor samlades på andra torg i olika provinser i Egypten. De anser att domen är ett skådespeleri utan starka bevis för att lätt kunna ogiltigförklaras i en andra instans. Alla andra generaler och Mubaraks söner, som anklagas för korruption och mord på demonstranterna, blev frikända pga brist på bevis.Demokratiförespråkarna är nu ute på gatorna och anklagar åklagarmyndigheten och domstolen för samarbete då de frikände Mubaraks medarbetare. Åklagarmyndigheten samlade in bevis som inte håller och undvek därmed att finna sanningen och nu har de frikänt dem som under lång tid använts som syndabockar. Domen är en av många andra som friar de anklagade för mord på demonstranter under revolutionen i januari förra året. Endast en villkorlig dom gällande en officerare fastställdes dagen före första presidentvalet för att stärka förtroendet för valet. Demonstranterna anser att dagens dom ger polisen rätt att använda övervåld mot demonstranter i framtiden.
Egyptierna gick till presidentval för två veckor sedan efter mer än ett och ett halvt år av militärstyre. Ett militärstyre som president Mubarak själv valde för att ersätta honom då han avgick som president. Militärledningen har använt alla metoder för att dela den politiska eliten mellan de religiösa och de civila och samtidigt använda våld mot de unga demokratiaktivisterna. Många av dem offrade sina liv, många blev handikappade och över tiotusen sitter i fängelse efter domar i den militära domstolen. Trots detta lyckades demokratiförespråkarna slutligen få militärledningen att sätta ett datum för överlämnandet av makten till de civila och att presidentval skulle hållas.
Hela världen riktar sitt hopp mot Egypten och hoppas på att valet ska skapa fred i landet. Militärledningen har dock samtidigt sina planer på att rekonstruera systemet, byta några frontfigurer men bevara resten av strukturen. Shafik, den sista premiärministern under Mubarak och militärernas kandidat kandiderar som president. Hans kandidatur strider dock mot en ny lag och över ett 40-tal korruptionsanklagelser.
Valet resulterade i en andra valomgång mellan Shafik och Mursi, det muslimska brödraskapets kandidat. Militären ger egyptierna och omvärlden samma alternativ som Mubarak hotat med under sitt mandat, militären eller muslimska prästskapet. Demokratiförspråkarna och de övriga kandidaterna underkände valresultatet. Valkommissionen, som utgörs av systemtrogna domare, och deras beslut får inte överklagas. Folket på Tahrirtorget litar varken på domstolarna eller valkommissionen.
Jag kom hem igår från Kairo och till min sorg upptäcker jag att folk är tveksamma till att förändringen från diktatur kommer att ske med demokratiska metoder. Militären envisas med att använda samma metoder som Mubarak och planerar att överlämna makten till general Shafik. Militären vill vrida klockan tillbaka. Detta kan vara en orsak till en andra revolutionen.
Den svenska regeringen har reagerat väldigt trögt och sparsamt med att stödja den egyptiska revolutionen. Carl Bildt har stort förtroende för Amr Mousa, som gav sitt stöd till Mubarak ända in i det sista. Fredrik Reinfeldt kom dock med ett starkt uttalande när massakern vid TV-huset skedde och krävde att de skyldiga skulle ställas inför en oberoende domstol. Nu visar det sig, att de skyldiga för massakern för några dagar sedan fick friande domar, och den svenska regeringens krav gick inte uppfyllelse.
Kommer den svenska regeringen att reagera nu? Kommer den svenska regeringen att reagera kraftfullt för att kritisera valfusk?
Stöd för demokrati och mänskliga rättigheter är en princip som demokratikämparna i Egypten efterlyser hos sina medaktörer i Europa och i den fria världen. Dubbelbudskapet tär på förtroendet och leder till extremism. Stöd demokratiaktivisterna med ord och kraft och lyssna inte på den politiska eliten som stödde Mubarak och andra diktatorer i arabvärlden. Deras dagar är räknade
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق